Транслитерација со Јапонского
Поздрав! Какобы толико в източнословјанскых йезыках хирагану し / катакану シ транслитерујут како си/si. В вечинству језыков (вкључајучи словјански) пишут ши/shi/ši. @Ilja isv, може измєнити то сде на "Kacušika Hokusaj" або на "Kacušika Hokusai"? Како мыслите?
--Мурад 97 (talk) 20:09, 10 January 2026 (UTC)
Pozdrav, Murade, nazva Kacusika Hokusaj byla uže raněje v spisu potrěbnyh člankov, zato ja jesm to ostavil. Možno jest izdělati re-direkt na na Katsušika Hokusaj i to bude izobražati se na stranice. Tutčas, obratno, ja jesm prědělal vse japonske slova v članku na "si", "dzju", "dzjo" vměsto "ši", "džu", "džo" (Hepburnovo romaji shi, ju, jo), i t.d. da by vsečto bylo v jednom standardu, ili možem to vratiti i ostaviti, kako bylo, s koristanjem jedino romaji transkripcije bez jej prěvoda do kirilicy. Ilja isv (talk) 08:55, 12 January 2026 (UTC)
Po mojemu mněnju to ne jest dobry pomysl. Nakoliko ja znaju, toj spisok potrěbnyh člankov sdělal Lev, a on vse bazoval na russkoj transkripciji. Problem jest v tom, že ta transkripcija jest osnovana na principu, že v russkom suglasky prěd и i е sut avtomatično palatalizovane. Izgovor シ i チ zaisto zvuči bolje kako poljske ś i ć neželi kako russke ш i ч, ale v medžuslovjanskom to ne rabotaje tako. Sdělal jesm tabelku s někojimi problematičnymi znakami i uvidite, že daže ukrajinsky i srbsky koristajut ш i ч. Pozrite tu (poslědnji stolp jest moje prědloženje za medžuslovjansky):
jap. ang. čes. rus. ukr. srb. isv
さ sa sa са са са sa / са
シ shi ši си ші ши ši / ши
シャ sha ša ся шя ша ša / ша
タ ta ta та та та ta / та
チ chi či ти чі чи/ћи či / чи
ツ tsu cu цу цу цу cu / цу
チャ cha ča тя чя ча/ћа ča / ча
ニャ nya nja ня ня ња nja / ња
ワ wa wa ва ва ва/уа wa / ва
ザ za za дза дза за za / за
ジ ji dži дзи джі ђи dži / джи
ジャ ja dža дзя джя ђа dža / джа
ダ da da да да да da / да
ヂ ji (dži) (дзи) (джі) ђи dži / джи
ヅ zu (zu) (дзу) (дзу) зу zu / зу
ヂャ ja (dža) (дзя) (джя) (ђа) dža / джа
razširjena katakana
ス su su су су су su / су
スィ si (si) сы (сі) (си) si / си
テ te te тэ те те te / те
ティ ti (ti) ти (ты) ті ти ti / ти
rand
IJzeren Jan (besěda) 14:02, 12 January 2026 (UTC)
Одлично табло! Але по мојему мнєнју ако измєнити za / за на dza / дза (и zu / зу на dzu / дзу) тогды је было бы фонетично идеално (не по Поливанову и не по Хепберну оногдашње).
--Мурад 97 (talk) 18:02, 12 January 2026 (UTC)
Da, jesm tako(d)že suglasny
Ilja isv (talk) 18:05, 12 January 2026 (UTC)